Senaste inläggen

Av Anders - 4 oktober 2014 15:45

Santorini är i grunden det som återstår efter ett enormt vulkanutbrott som förstörde de tidigaste bosättningarna på vad som tidigare var enbart en ö, vilket skapade den nuvarande geologiska vulkankratern. En jättecentral, rektangulär lagun, som mäter ungefär 12x7 km, är omgiven av 300 m höga, branta klippor på tre sidor. Huvudön sluttar nedåt till Egeiska havet. På den fjärde sidan, är lagunen skild från havet av en annan mycket mindre ö som heter Therasia; lagunen är ansluten till havet på två ställen, i nordväst och sydväst. Djupet av vulkankratern, dvs., 400m, gör det möjligt för alla utom de största fartygen att kunna ankra någonstans i den skyddade viken. Det finns också en nybyggd marina på Vlychada som ligger vid den sydvästra kusten. Huvudstaden Fira, klamrar sig fast vid toppen av klippan så man får en fin utsikt ner över lagunen.


Santorini fick sitt namn av det latinska väldet vid det trettonde århundradet, och är en referens till Saint Irene, dvs., namnet på den gamla katedralen i byn Perissa. Namnet Santorini är en sammandragning av namnet Santa Irini.


Santorini och Anafi är de enda platserna i Europa som har ett hett ökenklimat enligt Köppens klimatklassificeringssystem. Santorini genomgår generellt två säsonger. Mellan april och oktober är det den varma och torra säsongen medan den kalla och regniga säsongen varar från och med november till och med mars.


#semester #grekland #santorini #resa

ANNONS
Av Anders - 3 oktober 2014 13:32

Korfu stad ligger på den breda delen av en halvö, vars uppsägning i den venetianska citadellen är avskuren från resten av en konstgjord löpgrav som bildades av en naturlig ravin med hjälp av havsvattens vallgrav i botten. Korfu fungerar nu som en småbåtshamn och kallas för Contrafossa. Den gamla staden, som har vuxit inuti befästningar, där varje meter av marken var värdefull, är en labyrint som består av smala gator belagda med kullersten som ibland är slingrande men samtidigt färgglada och rena. Dessa gator är kända som kantoúnia, och den äldre bland dem är ojämn i marken samtidigt som många andra är för smala för fordonstrafik. En promenadplats går längs havsstranden mot fjärden i Garitsa, tillsammans med en esplanad mellan staden och citadellen som kallas för Spianada med Liston arcade vid sin västra sida där restauranger och bistroer finns i överflöd.


Gamla stan i Korfu stad är med på UNESCO: s världsarvslista. I flera delar av den gamla staden, finns byggnader av den venetianska eran som fortfarande står kvar. Den gamla stadens arkitektoniska karaktär påverkas starkt av den venetianska stilen, som kom till under det venetianska styret. Dess små och gamla sidogator och de gamla byggnadernas varumärkesvalv påminner om Venedig. Av de 37 olika grekiska kyrkorna, så är de viktigaste stadens katedral, kyrkan tillägnad Jungfru i grottan; St. Spyridon kyrkan, där öns skyddshelgons kropp ligger bevarad. Slutligen så sägs förortskyrkan St. Jason och St. Sosipater, vara de äldsta på ön. De fick sina namn efter de två helgonen som förmodligen var de första att predika om kristendomen i Corfiot.


#resa #grekland #korfu #semester

ANNONS
Av Anders - 30 augusti 2014 20:37

Hur gärna man än vill att sommaren ska hålla i sig ett par veckor till så är den ju utan tvekan påväg att ta slut och övergå i höst. Ett bra sätt att förlänga sommaren är att åka på en weekend till någon trevlig stad i Europa, gärna runt Medelhavet. I sydeuropa är ju klimatet sådant att sommaren håller i sig bra mycket längre än i Sverige. Varför inte ta en weekend i klassiska Nice och utforska den franska rivieran? Eller kanske dra till Rom och turista loss på alla sevärdheter som finns där? Ett lite otippat resmål är Lissabon i Portugal som fler och fler upptäcker när de letar efter trevliga städer i Europa.


Egentligen spelar det ingen roll vart man åker så länge staden i fråga är hyfsat stor och har ett typiskt medelhavsklimat. För det är ju trots allt fint väder och sol som är det som främst förlänger sommaren. Hittar man ett billigt flyg och lyckas få semester från jobbet så är det ju inget att tveka på. Höst och vinter får gärna vänta!


#resa #semester #weekend

Av Anders - 24 juli 2014 19:00

Ni vet när man håller på och kollar upp olika resmål för att man vill ge sig iväg någonstans. Då är ju klimatet eller rättare sagt temperaturer och väder en viktig faktor när man ska bestämma sig för vilket resmål man ska satsa på. Man undrar kanske vad det är för väder i Barcelona i juni, hur klimatet i Alanya ser ut eller hur det är på Kreta i augusti.


Tur då att det finns sidor på nätet som kan ge en information om hur många soldagar det är en viss månad i genomsnitt, vilken dags- respektive natttemperatur som är den vanligaste och så vidare. Sen är det förstås ändå svårt att veta vad det innebär när man väl är på plats eftersom det är just genomsnittliga temperaturer. Vädret är ju lite nyckfullt överallt i världen och ibland kan det bli kallt och regnigt även på de mest paradislika resmålen.

Av Anders - 10 juni 2014 12:59

Snacka om att vi har haft bra väder i Sverige den senaste månaden. Helt otroligt. Vissa år måste man ju genomlida rena höstdagar fast det är mitten av maj, men inte i år! Nu när man nästan har vant sig vid att det alltid är sol och 20 grader några dagar i veckan, så finns det ju viss risk för bakslag. En del försäkrar sig mot detta genom att boka en resa till Medelhavet i juli, trots att det kan bli minst lika fint hemma. Andra försäkrar sig genom att boka en vinterresa. Ett av de nyaste resmålen som vi svenskar kan åka charter till är Senegal. Det är Apollo som har börjat köra charter till badorten Saly i Senegal. Förslagsvis kombinerar man resan med att besöka någon av Senegals nationalparker.


#resa #semester #sommar #senegal

Av Anders - 5 mars 2014 15:11

Grekland har ju en helt galen skärgård när man tänker på det. Så otroligt många öar och en stor mängd av de är faktiskt bebodda. Det är en fantastisk infrastruktur som förbinder alla Greklands öar när man tänker på det. När man frågar folk som har rest mycket till Grekland om deras favoritö är svaren lika mångfaceterade som ö-världen i Grekland. Något som tyder på att det verkligen finns en ö för varje smak. Jag har själv åkt till t ex Korfu på inrådan av andra och funnit mig bli lite smått besviken. Detta för att jag jämförde Korfu med till exempel Samos, som enligt mitt tycke och smak vinner med hästlängder.


Så vilken är din favoritö? Eller vilka saker är viktiga för dig? Strandliv, sevärdheter, kultur & historia, stadsliv? Listan kan förstås göras lång.

Av Anders - 19 februari 2014 20:02

När man reser med små barn vill man ha en så enkel resa som möjligt. Man vill ju slippa att mellanlanda och att ha lång transfer med färjor och båtar. Problemet är ju att utbudet blir aningens begränsat, speciellt om man inte bor nära Arlanda eller Kastrup. Ön Santorini är en knytpunkt i Grekland och från Santorini kan man ta sig till bland annat Naxos och Amorgos. Men här är färjeturerna långa och ibland måste man övernatta på Santorini för att färjorna går så sällan.


Flyger man till Preveza på fastlandet i Grekland så har man hyfsat kort busstransfer till såväl Parga. Vågar man sig på att fluga lågprisflyg så är Alghero på Sardinien och Trapani på Sicilien två toppendestinationer med kort transfer.


Har du andra tips på resmål med kort transfer?


#resa #resor #grekland #italien

Av Anders - 7 januari 2014 20:30

Det har blivit allt vanligare att man reser utomlands när det närmar sig bröllop för att klara av den obligatoriska svensexan/möhippan. Detta kostar förstås mycket mer än att ha en svensexa eller möhippa hemma i Sverige. Men det bheöver inte bli så mycket dyrare. Och man kan också göra det till en mer intim tillställning där bara ens absolut bästa vänner följer med. Dessa är förmodligen också beredda att betala lite mer för att fira den blivande bruden/brudgummen. Om man dessutom flyger lågprisflyg till en billig destination, så behöver det inte bli mycket dyrare än paintball, middag och champagne här hemma. Tänk bara på att det kan behövas lite extra förberedelser för att förvissa er om att bruden/brudgummen kan vara borta ett par dagar, att han/hon har godkänt pass och förstås att ni har koll på vad man kan göra på destinationen för att dagarna ska bli ett minne för livet för er alla.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ andbjo med Blogkeen
Följ andbjo med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se