Senaste inläggen

Av Anders - 28 februari 2017 14:42

Om man frågar en grupp personer vilken ö de tycker bäst om, Kreta eller Rhodos, så blir svaren minst lika många som deltagarna. Alla har sina egna förväntningar av en semester, en del reser med barn, och så vidare. Båda öarna är mycket fina, och populära bland turisterna, men det finns en del skillnader.


Kreta är stor och vill man se sig omkring så är det bäst att hyra bil. Det finns flera fina smultronställen runt om i bergen, ett annorlunda sätt att koppla av. Mellan de större orterna går det bussar, som fungerar riktigt bra. Det är ganska billigt att hyra moped, men det gäller att köra försiktigt. För kortare sträckor kan man ta taxi.  Knossos är en arkeologisk utgrävning som varmt rekommenderas att besöka på Kreta. Det är lätt att ta bussen hit från Heraklion såvida man inte bokar in en guidad tur.


Rhodos är mycket mindre, och det mesta är koncentrerat i de norra delarna av ön. Men även här finns det en del sevärdheter och även om man kan ta buss till olika ställen så föredrar många bil. Lindos ligger på öns östra sida och är väl värt ett besök. Här finns den gamla akropolisen och andra intressanta fynd från utgrävningarna.


Så berg, utgrävningar och vacker natur är något som båda öarna har att bjuda på. Vad med stränderna? Gemensamt för de flesta grekiska öar är att det ibland kan bli ganska blåsigt med starka strömmar. Det gäller alltså att välja rätt sida av ön för att ha det lite lugnare. En av Greklands finaste stränder anses vara Balos Lagoon på Kreta. Men även den vackra stranden på östra Rhodos, i Lindos, ligger högt upp på listan. Många anser att Kreta rent allmänt är vackrare och har bättre stränder, men det kanske är naturligt när det är större än Rhodos.


På båda öarna har en ny form av turism tagit fart, nämligen vandring. En del tycker att norra och östra Rhodos är något exploaterat, alla reser hit. Men på de västra delarna finns det nu fina vandringsleder, med fantastisk utsikt och pittoreska små byar. Även på Kreta har aktiva semestrar fått fart. Vacker, orörd natur och sol kan man njuta av i flera dagar på vandringslederna längs med kusten.


Valet mellan Kreta och Rhodos är alltså inte helt självklart, öarna är båda mycket att erbjuda. Före avresan kan det vara bra att planer lite för att kunna hitta fram till de där unika platserna som gör resan till något alldeles speciellt.


Du kan läsa mer om respektive ö på www.rhodosgrekland.se samt www.kreta-grekland.se. Lycka till med valet och hoppas att du får en underbar resa!


#kreta #rhodos #grekland #resa #semester #charter

Av Anders - 29 augusti 2016 09:57

Det finns en hel del att se och göra i Riga, det här är en stad som vuxit till sig som turist destination de senaste åren. Att bara välja ut tre saker är inte så lätt, men det går ju alltid att återvända till denna pittoreska lilla stad.


Gamla stan

Ett absolut måste är Gamla stan, detta är en del av staden som de flesta passar på att besöka- oavsett hur länge man är här. Det är härligt att bara gå omkring och njuta bland de små gränderna och torgen. Fullt med fina byggnader och arkitektur och överallt finns det små mysiga restauranger och kafe’er, man kan alltid ta en liten paus här. Runt omkring hittar man även flera trevliga butiker med både hantverk och andra saker.Att gå och strosa i Gamla stan, ta en fika och se sig om i de små affärerna är ett perfekt sätt att tillbringa en eftermiddag i Riga. Men Gamla stan är inte bara atmosfär, det är också fullt av sevärdheter.


Svarthuvudenas hus

Ett av de mest besökta är Svarthuvudenas hus. Det byggdes på 1300-talet och var tänkt som en festlokal för köpmännen i staden. Tyvärr så förstördes den av tyskarna under Andra världskriget men man har nyligen byggt upp det som en exakt kopia.


Sankt Peters kyrka
Sankt Peters kyrka är en annan plats man helst inte bör missa. Den ligger bredvid Svarthuvudenas hus och härifrån har man en fantastisk utsikt över Riga. Det går att ta en hiss upp i tornet, man får betala en slant men det är det värt. Utsikten är hisnande och man ser precis överallt. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har fin design och utsmyckning. Man håller konserter här med jämna mellanrum som verkligen kan rekommenderas, och vid de större högtiderna är det också fint att se processioner och firande.


Arkitektur och byggnader
Riga är känt för sina byggnader i art nouveau eller jugend stil. Det finns mer än 700 stycken att se på och de flesta är samlade i samma stadsdel. För att få ut det mesta av en promenad här kan det vara bäst att ha en guide bok som beskriver de olika byggnaderna. De är väl bevarade och underhållna, det syns att letterna är stolta över sitt arv.
Många åker till Riga över en helg, det ligger ju inte så långt borta, och då kanske dessa upplevelser kan räcka. Men staden har mycket att erbjuda och det är ganska vanligt att man längtar tillbaka för att upptäcka mer.

#riga #lettland #resa #weekend

Av Anders - 25 augusti 2016 12:55

Funderar på att åka till Marbella i södra Spanien i början av oktober. För vad kan passa bättre än en d-vitamin injektion just när det börjar bli trist höstväder här hemma i Sverige.


Jag ser fram emot att strosa runt bland de smala gränderna i Marbellas gamla stadsdel och slinka in på ett opretantiöst tapashak som serverar magiskt goda rätter. Jag det ser framför mig, det vitlöksfrästa räkorna, getost toast, långkok, spansk omelett. Mums!


Efter lunchen vill jag kika bland alla små butiker. Jag behöver nödvändigtvis inte köpa något, men jag vill strosa, och kolla. Efter att ha gjort det ett tag slår jag mig ner på ett café och beställer in en Caffe con Leche, sen sitter jag i solen och tittar på folk, läser i min bok eller bara filosoferar.


Det är sådana reser som gör att man orkar med mörka kalla vintersverige. Så frågan är om det inte får bli så att jag bokar den där resan. Det är jag väl värd?


För till Marbella kan man ju flyga lågprisflyg. Och prisvärda hotell finns där ju också. Och Tapas är ju inte så dyrt. :-)


#oktober #spanien #resa #marbella

Av Anders - 23 juni 2016 18:31

Man behöver inte resa till fjärran länder för att bli omhändertagen på ett speciellt sätt. På Sveriges västkust finns det en lång tradition med hälsa och avslappning. Att dricka brunn kallades det förr i tiden, men idag så längtar alla efter en så kallad spa-upplevelse. Det räcker med en helg för att komma i form och ladda batterierna, ett par dagar av total relax och olika behandlingar.


Västkusten är ett bra val tack vare närheten till havet med alla dess läkande egenskaper. Dels är luften frisk och välgörande, och naturen ger vila för själen. Men även det salta vattnet används för att ge varje person en personlig behandling, samt tång och alger. Naturligtvis har varje spa hotell sin egen specialitet så alla hittar något de tycker om. Några av de olika valen är de följande:


Marstrands havshotell är en samlingspunkt för olika aktiviteter. Köket specialiserar sig på fisk och skaldjur, det ligger ganska naturligt till hands. Man kan kombinera en spa-upplevelse med träning och välbefinnande. Bland de behandlingar som erbjuds här ingår vanlig massage, aromaterapi och massage med varma stenar. En tångkur kan vara aktuell, med tillhörande alginpackning och massage. Ett uppehåll här kommer helt klart att vara uppfriskande för både kropp och själ.


En annan juvel på västkusten är VANN Spa och konferensanläggning. Ettusen kvadratmeter med olika spa-upplevelser känns som ett paradis. Det finns flera olika bassänger, med en stor variation i temperatur, samt ett antal olika sorters bastu. Bland de olika behandlingarna finns massage med havssalt och lavendel, alginpackning och speciell massage för gravida. Men det finns även flera bra ställen för relax, med vacker utsikt och en fridfull atmosfär.


Varbergs stadshotell och Asia spa har man skapat en liten oas för en underbar spa-upplevelse. Som namnet antyder ligger fokus på asiatiska behandlingar, främst ayurveda, feng shui och De fem elementen. Allt detta blandas med spabehandlingar baserade på alger och lera, samt flera sköna bassänger. Det handlar om en djuprengöring av hud och kropp, med detox drycker som kompletterar behandlingarna.


Hotel Tylösand är ett annat populärt konferens och spa-hotell. Rummen har en fantastisk utsikt över havet, och redan vid incheckningen så känner man hur stressen rinner bort. Alla sorters behandlingar från händer och fötter till massage och ansiktsmassage. Män har sin egen speciella behandling, med produkter speciellt framtagna för dem.

Västkusten har flera fantastiska spa-hotell för alla smaker, där man kan kombinera sol och bad med behandlingar och relax.


#spa #västkusten #sommar #semester

Av Anders - 19 maj 2016 13:24

Samos ӓr en av Greklands stӧrsta ӧar, med en frodig natur och rik historia. Hӓr finns mycket att se och gӧra, fӧr att inte tala om alla trevliga stӓllen dӓr man kan ӓta ӓkta, traditionell mat. Ӧn ligger bara ett par kilometer utanfӧr Turkiets kust som man kan se tydligt ӧver havet.


Pythagorio ӓr den frӓmsta turiststaden vilket innebӓr att det finns en hel del mysiga restauranger och kaféer, speciellt på den fina hamnpromenaden. Det ӓr också trevligt att ta sig en promenad genom dess smala kullerstensgrӓnder, det hӓr ӓr en lugn och gullig stad trots alla turister. Naturligtvis finns det också fina strӓnder nӓr man vill bada. Potokaki sandstrand ligger en halv timmes promenad utanfӧr staden. Till Psili Ammos, en annan fin, långgrund sandstrand kan man ta en taxi, eller buss från Samos stad.


Bara några kilometer utanfӧr staden ligger Heraion, och tillsammans med Pythagoiro har de blivit upptagna på UNESCOs lista ӧver vӓrldsarv. Hӓr låg en gång i tiden ett av Greklands stӧrsta tempel, tillӓgnat gudinnan Hera. Idag finns det bara en pelare kvar, men det ӓr intressant att besӧka platsen och ӓven gå på det lilla museet.
En annan del av detta vӓrldsarv ӓr Eupalinos tunnel, uppkallad efter den mycket duktige ingenjӧren som ledde arbetet. Den byggdes på 500-talet fӧre Kristus fӧr att fӧrse staden med dricksvatten. Vad som ӓr så fantastiskt ӓr att de bӧrjade utgrӓvningarna från var sida av berget och mӧttes mitt inne utan allt fӧr stora avvikningar. Som mycket annat håller den ӧppet alla dagar utom måndagar.


Kokkari ӓr en lite mindre by som ligger vӓster om Samos stad, full av fiskebåtar, tavernor och annat som ger en gedigen grekisk kӓnsla. Det blåser ganska mycket hӓr, och strӓnderna har inte sand utan klappersten. Men vattnet ӓr kristallklart och strӓnderna långa, det hӓr ӓr ett paradis fӧr windsurfare.


Vathi kallas också fӧr Samos stad och ӓr idag ӧns huvudstad. Den ӓr också den stӧrsta staden med sina 6 000 invånare.  Hӓr finns det fullt av trevliga tavernor och andra matstӓllen, många av dem ӓr familjeӓgda. Man ska inte missa det arkeologiska museet som ӓr ett av de bӓsta i Grekland, fullt av intressanta fӧremål. Bland annat kan man hӓr se fynd från utgrӓvningarna i Heraion och den enorma kourosstatyn tillӓgnad Apollos. Många anvӓnder Vathi som utgångspunkt fӧr en vandring, ӧn ӓr mycket vacker och lӓmplig fӧr vandringar. Ett populӓrt utflyktsmål ӓr Nӓktergalarnas dal, hӓr finns både berg, grӧnska och vattendrag.


Läs mer om Samos på www.samosgrekland.se


#samos #grekland #resa #semester #tips

Av Anders - 8 april 2016 10:12

Warsawa har varit Polens huvudstad i ӧver 400 år, och ӓr rik på historia av olika slag. Trots att den så gott som totalfӧrstӧrdes under andra vӓrldskriget så har man slitit hårt fӧr att bygga upp den igen, precis som den var tidigare. Nӓr man vandrar runt på dess gator så kӓnns det att historiens vindar blåst hӓr, ӓven om sjӓlva byggnaderna inte alls ӓr så gamla.


Gamla stan ӓr ett måste nӓr man besӧker Warsawa, och hӧr till den del av staden som återuppbyggts. UNESCO har fӧrt upp den på sin lista ӧver vӓrldsarv och nӓr man vandrar lӓngs med kullerstensgatorna så kan man fӧrstå varfӧr. De pittoreska husen ӓr sӧta och fӓrgglada, med det stora torget som en naturlig mittpunkt. Det ӓr också fullt med trevliga små kafe’er och restauranger, samt ett antal butiker.


Warszawas Historiska Museum kan också vara en naturlig bӧrjan fӧr en historisk weekend i Warsawa. Hӓr har man samlat mer ӓn 250 000 fӧremål, det ӓr fyra våningar hӧgt med 60 rum. Det mesta handlar om tiden runt andra vӓrldskriget, av naturliga skӓl ӓr detta något som man ser som mycket viktigt. Men det finns ӓven utstӓllningar och scener som visar hur man levde och jobbade i svunna tider.


En annan byggnad som fӧrstӧrdes under kriget var det Kungliga slottet, men idag ӓr det återuppbyggt i all sin prakt. Det ӓr en fantastisk vandring genom dess rum och korridorer, och utanfӧr på slottsplatsen finns en 22 meter hӧg kolonn med kung Sigismund Vasa- den kung som gjorde Warsawa till huvudstad. Slottet ӓr fullt av fantastiska dekorationer och konstskatter och i tillӓgg finns det olika tillfӓlliga utstӓllingar. Det går att hyra en guide fӧr rundvandring i slottet, så man kan få ut så mycket som mӧjligt av besӧket.


En historisk weekend i Warsawa bӧr inkludera en ghettotur. Det ӓr inte det lӓttaste att se och hӧra denna hemska del av historien, men det ӓr en stor del av Warsawas hjӓrta. Hӓr får man se monument och historiska platser, det finns bland annat fortfarande kvar delar av ghettomuren. Den judiska kyrkogården och dess historiska institut finns också hӓr.


Hela Warsawa ӓr full av historia, i en form eller annan. Dӓrfӧr kan det vara bӓst att planera sitt besӧk och tӓnka efter vad man helst vill se och uppleva. Man hinner med mycket på en helg, speciellt som mycket ligger i nӓrheten av varandra inne i centrum.


#warszawa #polen #resa #weekend #semester

Av Anders - 20 januari 2016 14:46

När vintern håller Sverige i ett järngrepp är det många, inklusive mig själv, som börjar planera för en weekendresa framåt mars/april. Man vill åka lite längre söderut för att möta våren som det heter. Egentligen handlar det väl om att man är så otålig och vill ha lite sol och värme i förtid. För vem orkar vänta på att den nyckfulla svenska våren ska infinna sig. Man är ju lutrad. Just när man tror att vintern har tagit slut där i slutet av mars, så kommer det ett nytt litet käck snöfall...


Nä, då är det bättre att åka iväg och få den efterlängtade solen. Inte bara för att det är gött, utan för att kroppen skriker efter d-vitamin. Min favorit när det gäller att möta våren är att åka på en weekend till Barcelona. För mig är Barcelona den perfekta mixen av allt man vill ha. Storstad, shopping, arkitektur, kultur, hav, strand och förstås sol!


#weekend #Barcelona #vår #sol #d-vitamin

Av Anders - 29 december 2015 10:41

Det är sällan man äter dålig mat i Grekland, åtminstone om man undviker de värsta turisthaken. Något som däremot är rätt ovanligt i Grekland är restauranger som använder ekologiska råvaror i stor utsträckning. Detta är förstås något som vi turister har en del av skulden i. Om vi alla skulle fråga om ekologiska råvaror när vi slog oss ner på en taverna, skulle förstås intresset från restaurangägare runt om i Grekland växa. Det turisterna efterfrågar är man ju snabba på att tillgodose.

Därmed inte sagt att det inte finns bra ekolgiska resturanger. Soul Kitchen i Rethymnon är ett sådant exempel. Den ligger i den gamla delen av Rethymnon i ett lugnt område. Granne med restaurangen ligger en mysig yogastudio. Här äter man inte bara ekologiskt, utan menyn går dessutom utanför standardrätterna i Grekland. Så om du vill äta ekologiskt och lite annorlunda ska du helt klart bege dig hit. Du kommer inte att bli besviken.

Ju fler turister som söker sig till de ekologiska tavernorna, desto fler kommer få upp ögonen för företeelsen.

En annan sak man som turist kan tänka på är att fråga var lammet på tallriken kommer ifrån. Förvånansvärt ofta kommer det nämligen från Nya Zeeland eller Irland. Vilket är konstigt med tanke på att Grekland skulle kunna vara självförsörjande på lamm. Men precis som med så mycket annat så är det pris och pengar som styr. Och konstigt nog är det billigare att köpa lamm från Nya Zeeland än från bonden i grannbyn.

#kreta #rethymnon #ekologiskt

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se